Om Jiu-Jitsu

 j_jiu_jitsu
Jiu-Jitsu er flere tusinde år gammel, men den form som trænes i dag kommer fra ca. 1333 i den japanske Muromachi periode. Vi træner generelt forsvar mod farlige angreb så som kvælning, frihedsberøvelser, omklamringer, halsgreb, slag, spark o.lign.
Selve kampsporten Jiu-Jitsu bliver i dag kaldet en blandings-art, men er faktisk den originale som alt andet kommer fra. I Jiu-Jitsu kan vi finde Karate, Judo, Aikido og Hapkido. Disse er alle indspirede af Jiu-Jitsu som rummer det hele og de andre kalder vi for speciale arterne.
 judocolorbelts
Men hvad er Jiu-Jitsu så i dag? Der er en kampsport, som sætter dig i stand til at nedlægge og overvinde selv større modstandere ved hjælp af spark, slag, låse og kast. I Danmark følger vi nødværgeretten i straffeloven, og den siger at vi kun må forsvare os i tilfælde af livsfare. Derfor er Jiu-Jitsu og selvforsvars træning, men vi lærer også at lave gode spark og slag, så vores træning bliver realistisk.
Som i alle andre Japanske kampsport har Jiu-Jitsu også en rang orden baseret på bælte farver. Man starter med hvid og så kommer Gul, Orange, Grøn, Blå, Brun og Sort. Alle graderne under sort kalder man for kyu grader og udtales [Kyo!].
 judo-belt-red-white
Sort bælte graderne kalder vi for Dan-grader og udtales [Dan!]. Her er der 10 niveauer og man markere sin Dan-grad med en guld stribe på bælte enden. I DJSF (Dansk Jiu-Jitsu & Selvforsvars Forbund) må man bærer et rød/hvid bælte fra 5. Dan til og med 8. Dan, og 9. – 10. Dan markeres med et rødt bælte.