Om Judo

 judo%20in%20japanese
Judoen er en ung sport sammenlignet med alle de andre kampsportsgrene vi kender. Den blev udviklet af Jigoro Kano for lidt over 100 år siden. Han tog de blide teknikker fra Jiu-Jitsu, og lavede dermed en konkurrencesport som ikke ville lave dødelig skade på modstanderen.
Det betyder at spark og slag er forbudte, men kast, holdegreb, armlåse og stranguleringer er tilladte. De sidst nævnte her er farlige teknikker som kun må anvendes fra blåt bælte.
Judo trænes på et blødt måtte-areal som hjælper med at absorbere fald, men vi lærer også faldteknik så vi ikke slår os.
 judocolorbelts
Judo er en konkurrence sport, og det betyder at man kan deltage ved turneringer i Danmark som afholdes ca. 4-5 gange om året. Her er målet at kaste sine modstandere så de lander på ryggen. Lander modstanderen på siden eller lignende, kæmpes der videre i gulvkamp hvor man kan vinde ved at holde sin modstander nede i 20 sekunder, eller ved at modstanderen klapper ud.
Som i alle andre kampsport har Judo en rangorden som vises med bælter. Alle grader under der sorte kaldes kyu-grader og udtales [Kyo!]. Alle starter med et hvidt bælte, og derefter er udvikling i graderne lidt forskellig afhængig af alder. Børn under 12 år bærer hvide bælter med farvede snipper. Unge mellem 12 og 14 år bærer hvidebælter med en farvet stribe i midten. Senior fra 15 år og op, bærer helfarvet bælter.
Snip-graderne er: 6-7 år: Grå og Rød. Fra 8-11 år: Lilla, Gul, Orange, Grøn, Blå og Brun.
Ungdoms-graderne er: Lilla, Gul, Orange, Grøn, Blå og Brun.
Senior-graderne er: Gul, Orange, Grøn, Blå, Brun og Sort.
De sorte grader har 10 niveauer kaldet Dan. Det udtales [Dan!]. Man bærer normalt sort, men fra 6.-8.Dan må man gerne bærer et rødt/hvidt bælte, og med 9.-10.Dan kan man bærer et rødt bælte.
 judo-belt-red-white
 6-8.Dan Rødt / Hvidt Bælte